JAK SI DOMA VYROBIT HYDROPONII Z POKOJOVKY?

Nyní se podíváme krok za krokem, jak z obyčejné pokojovky vytvoříme hydroponii. Než se do toho pustíme, připravíme si pomůcky.

Jak obrázek napovídá přichystáme si plastový květináč. V návodu jsem použila květináč o průměru 13 cm vzhledem k velikosti rostliny. Vnější obal zvolte nepropustný keramický nebo plastový. Keramzit by měl být větší než dirky v květináči, aby jimi nepropadával. Vodoznak musí vykukovat z květináče, jinak nebude sloužit. Ilustrační vodoznak měří 15 cm, což je dostačující. A zbývá vybrat květinu. K hydroponickému pěstování se hodí např. lopatkovec (Spathiphyllum), tchýnin jazyk (Sansivieria) nebo Zamioculcas (viz obr. níže).

1. KROK - Rostlinu vyndejte z květináče a důkladně, ale velmi opatrně vypláchněte veškerou "starou hlínu". Kořínky musí být pěkně čisté, jinak by se v novém prostředí šířily bakterie. Použila jsem kyblík s vodou a na závěr jsem kořenový systém spláchla jemně pod tekoucí vodou. Kořeny se snažte nepoškodit a ponechejte na rostlině jen ty zdravé. 

2. KROK - Nyní kořenový systém důkladně prohlédněte, odstraňte odumřelé části a celý kořenový bal můžete zkrátit. Maximálně však o jednu třetinu (viz obr. níže).

3. KROK - Vložte vodoznak do květináče ke straně a nasypte tenkou vrstvu keramzitu tak, aby pokryla dno. Snažte se, aby vodoznak zůstal u dna.

4. KROK - Tato část je o trpělivosti. Vložte květinu do květináče s tenkou vrstvou keramzitu a postupně obsypávejte květinu keramzitem. Spathiphyllum, které jsem v návodu použila se skládá z více částí rostlin což ztěžuje práci. Nemusí to tak být u jiných rostlin. Keramzit postupně dosypte pod okraj květináče a snažte se, aby vodoznak zůstal ve svislé poloze. Rostlinu příliš neutlačujte rukou, aby se kořínky třením nepoškodily. Poklepáváním květináče se keramzit hezky usadí. Dbejte, aby listy rostliny zůstaly na povrchu (viz obr. níže).

  

5, KROK - Květinu zasazenou v květináči vložte do nepropustného obalu a připravte si živný roztok. Rostlinky přežijí i v čisté vodě, ale s kvalitním hnojivem budou lépe prospívat a našim cílem jsou zdravé a šťastné kytičky. Na trhu je nepřeberné množství tekutých hnojiv a tablet pro hydroponické pěstování. Sázím na klasiku a používám "starý dobrý" Herba Flor HF. Nemusím připomínat, že ho máme v prodeji. Roztok lijte do květináče přes kořeny, aby se zvlhčily a sledujte vodoznak. Trubička by měla vystoupat na maximum. Po několika dnech se část vody odpaří a trubička klesne. Udržujte hladinu tak, aby se trubička pohybovala mezi minimem a maximem. Interval mezi zálivkami je u hydroponie výrazně delší než u rostlin pěstovaných v běžném substrátu. A máme hotovo (viz obr. níže).

Tímto způsobem můžete vyrobit pěkný dárek. 

A pár doporučení na závěr. Pokud máte k dispozici použité nádoby, vše důkladně vymyjte. Veškeré listy a odumřelé části rostliny nesmí přijít do styku s roztokem. Rostlinku nikdy nenechte vyschnout. Nepoužívejte vnější nádobu, která propouští vodu. Různé košíky vystlané igelitem nebo reznoucí nádoby jsou nevhodné. Nikdo nechce fleky na nábytku. Keramzit není jediné vhodné médium pro hydroponii. Zeolit má také skvělé vlastnosti. Ale o tom jindy, třeba na naší prodejně. :-) Děkuji za pozornost.

PROČ PĚSTOVAT HYDROPONIE?